Marie Åkerlund

Marie Åkerlund

Marie tycker att det är en ynnest att få bo och ha sin ateljé i Lotorp, Östergötland. Där har hon nära till skogen och naturen och hämtar inspiration, idéer och skakar av sig stress och dålig energi.

 

Hon är en konstnär dragen till det mystiska, vackra och poetiska som hon ser i naturen och hos människan. Att måla är som att läsa en bok, där färger och konturer blir hennes ord och skapandeprocessen blir ett uttryck för hennes känslor och erfarenheter ur livet. Marie har alltid skapat och älskar att uttrycka sig i olika former har de senaste åren landat i måleriet, akryl och olja. Processen när en tavla tar form kan ta olika lång tid, färger och penseldrag ska hitta sin rätta plats på målarduken och när de till slut gör det, det är då målningen börjar andas själv och får eget liv.

 

”Alla min jag!” Det är så Marie känner när hon betraktar sina tavlor. Så många uttryck, så många känslor och sinnesstämningar, men det är också dessa som håller hennes låga att skapa igång.

 

Sedan Maries första utställning tillsammans med rockgruppen Takida 2012 har hon ställt ut sin konst världen över, både separat-, jurybedömda- och samlingsutställningar och har även mottagit flertalet internationella konstpriser och kulturstipendium.

 

Idag jobbar Marie som konstnär på heltid och har samlare både i Sverige, Europa och USA. Hon finns representerad i USA, Frankrike, Österrike, Schweiz, Danmark och i Sverige och har sedan 2016 ett nära samarbete med Reijmyre Glasbruk där hon på uppdrag från dem formger glas.