Cathrin Näsmark

   

November 2015

Catrine Näsmark

Catrine Näsmark heter jag.


En tvillingmamma som älskar att köra hoj.

1993 började jag på Konstskolan Basis, året därpå Nyckelvik-skolan som sedan följdes av fem års studier vid Danmarks Designskole, linjen för scenografi. Då, på den tiden målade jag nätter, helger och röda dagar vid sidan av mina scenografi-uppdrag. Levde  konstnärsdrömmen: vände upp och ner på dygnet – i skyhöga klackar och med ett glas vin i höger hand arbetade jag för glatta livet. Måleriet kom snart att ta all min tid, jag strukturerade tillvaron och nu är det min heltidssysselsättning. Under ordnade former!  Jobbet börjar varje dag nio. Jag målar människor i alla dess former.

Naket, påklätt, i rörelse eller stillasittandes. Småglin lika väl som styrelseproffs. Sport och actionmotiv fascinerar mig. Att leka med ord är kul. Saddam och Bush som samsas på samma målning måste ju heta ”Pilutta dej”.

Kommande utställningar varvas med portättbeställningar till jubilarer. Mina porträtt är alltid större än i verkligheten. Resultatet brukar bli mycket intressantare då.

………………………


På Kungliga slottet, i Jubileumsrummet, hänger mina porträtt av drottning Silvia och kung Carl Gustaf.

Första utställningen var på Galleri Oden, ”Kungar, Drottningar och annat löst folk” och efter det jobbade jag i många år tillsammans med Art Gallery och Galleri Jan Wallmark.

En av mina större utställningar med 38 originalverk hängde på Ulfsunda Slott. Med temat ”Länge leve Konungen” dammade jag av scenografen i mig. Det blev en mix av måleri, kryddat med loppisfynd, leksaker och andra attribut. Saga möter verklighet. Det tycker jag om.

I Katarina kyrka fick en stor publik 2011 möta den sökande delen av mig. Med ”Oh my God” redovisade jag en längre tids studier av bibeln.

Flyger du från Bromma Flygplats finns delar av min utställning ”All Time High” kvar bla, en 50 kvm stor Amelia Erhart som hälsar välkommen på framsidan av huset.Några snabba:

Uppvuxen: i Djursholm


Ateljé: Back in the Hoods med sin superstora ateljé i Danderyd.


Konstskolor:

Nyckelviksskolan och Konstskolan Basis ett år vardera

Samt 5 år (MA ) Danmarks Designskole.


Citat: Inspiration är för amatörer, vi andra stiger upp och går till jobbet.


Kör: Rullskridskor, Harley Davidson Road King, snowboard.

Även varit kartläsare till Annie Seel.


Lyssar på : The Jezabels och Bandit


Dansar till : Ramstein och Dunderklumpen.


Gråter med: London Grammar


Gillar : kontraster typ: snabba hojar med änglavingar och det oförutsägbara


Dissar: torskrom och jantelagen