Doina

Utställning 7 augusti - 28 augusti 2021
Vernissage 7 augusti kl 11-16

Doina Enos

Doinas intresse för teckning och konst visade sig tidigt. Doina  föddes i Rumänien och som tioåring kom hon in på arbetsprover till "Octav Bancila" Art School i Iasi i Rumänien. Hon gick ut den berömda skolan med Master of Arts. I sverige väntade nya utmaningar. Hon sökte till Nyckelviksskolan där hon lärde sig arbeta med nya material som lera, metall, trä och textil. Hon ställde ut på Liljevalchs Vårsalong 1997. Hon arbetade samtidigt som bildlärare på Konstfack parallellt som spansklärare på Stockholms Universitet. Efter det har hon satsat på konsten på heltid. Doina har ställt ut på många gallerier i Stockholm. En del av hennes verk har gått på auktioner som Barnebys, Stockholms Stadsauktion och Kaplands auktioner.


Doinas tavlor finns i privata samlingar, i mångas hem, i många olika länder men också på företag, landsting och kommuner. Doina har rest runt i många länder. Mest spännande var Asien, Cambodia och Vietnam men också resorna till USA var spännande. Hon har målat "life" flertalet gånger i Paris, New Hampshire USA, Visby, Vaxholm och många andra platser i Sverige.


När hon inte målar med olja på duk, pannå eller papper målar hon på material som koppar och metall där hon arbetar med egenutvecklad teknik. Hon målar även på trä och marmor. Friluftsmåleriet är ett måste. Att måla vid havet runt Vaxholm är en stor passion. Stora kompositioner, hennes egen teknik, speciellt i rött har hon arbetat med de sista åren. Original på papper har blivit Doinas signum där alla medel får plats, olja, akryl, akvarell mm.