Josefina Wendel Carlsson

   

September 2015

Josefina Wendel Carlsson

Jag är född 1979 i Täby, norr om Stockholm, men är numera bosatt i Vallentuna där jag även har min ateljé. Det är där som skapandet får ta tid och plats. Det är i ateljén som jag kan hänge mig åt det som jag alltid älskat – att måla. Det är också när jag målar som jag oftast får idéer till andra motiv och projekt! Min uppväxt präglades väldigt mycket av min bohemiska familj och min pappa som målade både akvarell och olja. Det fanns alltid bra material, penslar och färger för mig när jag var liten.


Många barn tycker ju att det är roligt att rita, men de flesta kommer till en punkt där man slutar. Jag slutade aldrig att måla, snarare var jag som en liten fabrik för att citera min mamma, och producerade så mycket teckningar att mina föräldrar skickade dem till en ”barnteckningsforskare” i Eskilstuna, där de finns än idag…


Inom konsten är jag i stort sett autodidakt men jag har förutom en estetisk inriktning på gymnasiet även gått flertalet kortare utbildningar bl.a inom silversmide, grafisk design och illustration samt en yrkesutbildning till dekoratör /Visual merchandiser hösten 2010. Jag är också invald och aktiv medlem i föreningarna Täby Konstnärer, Konst i Roslagen, Konstnärer i Vallentuna (KIVA), samt driver ett galleri tillsammans med kollegor i Vallentuna; Galleri Freja.


Inspirationen till mitt måleri hämtar jag från olika håll. Från naturens växter och blommor där formen kanske finns i verkligheten men där fantasin helt får styra hur slutresultatet blir… Ibland kanske man kan hitta en gammal trevlig bil mitt bland alla blommor och svampar och andra gånger en drakslinga som hämtad ur fornnordiska mytologin. Det får gärna finnas en mystik och lust att upptäcka den där förtrollande och spännande miljön som man kanske besökte mer när man var liten…


Följ med in i min speciella sagovärld där allt kan hända. Från art nouveau till rockabilly – allt får plats! Bara det finns en skönhet och känsla med!


Jag arbetar främst i akvarell, olja samt blandteknik och i de flesta format, från några cm stora akvareller till oljor som är flera meter!