Lovisa Carlman Bydén


Utställning 24 maj - 31 augusti 2022

Lovisa Carlman Bydén

Lovisa Carlman Bydén, snart 29 år gammal och bor i Birkastan i Stockholm. Jag föddes i Luleå, växte upp i Södertälje, spenderade några år i Washington då min pappa jobbade på den svenska Ambassaden inom militären, för att sedan återvända till Södertälje där jag gick gymnasiet och tog studenten. Redan då var jag en vilsen person - Vad ska man göra med livet? Vad ska man bli när man blir stor? Vad ska man plugga? Var ska man bo? Så många val och  så många möjligheter. Och ett liv som är så kort! Det här har följt med mig i 10 år till. Skaffade lite olika jobb efter studenten; Herrekiperingen på Ströms, serverade på fester och middagar på olika Slott och Restauranger i Stockholm, reste till Örebro som barnflicka, var hallvärdinna i bilhallar, jobbade på hotell, och sedan var det dags att skaffa mig en utbildning. Vilken då? Ingen aning.

 

Jag valde det bredaste jag kunde hitta - Företagsekonomi och Systemvetenskap - på Stockholms Universitet som blev 3 år av hopp och förtvivlan och en examen, men lika vilsen då. Har sedan dess fått testa mig fram för att försöka hitta rätt. Ekonomi, Säljare inom IT säkerhet, Marknadschef, och så till idag då jobbar jag med  Chefsrekrytering. Och det är väl kanske just det, att jag aldrig riktigt hittat min plats. Förutom när jag målar. 

 

Målandet

Jag har under åren målat till och från. Jag har målat när jag har varit riktigt sjuk, riktigt sorgsen eller haft en längre ledighet. Däremellan ingenting alls. Det började ta fart när jag insjuknade i Neuroborrelia 2017 och var sjuk i flera månader, sen dess har jag fått återkommande besvär varje år. Då har jag målat jättemycket. Ju sämre jag mått, desto finare tavlor har det blivit. Utan att vara sjuk har jag tagit mig tiden att måla mer det senaste året och i december 2021 höll jag mitt första lilla vernissage hemma i min lägenhet i Vasastan "Le Petit Vernissage". Och det hände någonting där och då, det var som att jag hittade min plats som jag letat efter så länge. Jag tänker på målandet konstant, dagdrömmer och vaknar på nätterna med nya idéer. Det kan vara så att det inte finns något annat val än att följa hjärtat och måla på heltid efter detta. Time will tell…

 

Vad är det jag målar? Jag målar det jag tycker allra mest om - Det Goda Livet - det vi alla behöver lite mer av i den turbulenta värld vi lever i. Foton ifrån vackra platser och från semesterresor i Italien brukar bli inspiration och bakgrunder i det jag målar. Jag försöker fånga:

 • Glädje
 • Kärlek
 • Middagar
 • Fest
 • God Mat
 • Champagne
 • Kaffe
 • Semester
 • Garden parties
 • Italien & Frankrike
 • + Vid beställningar: särskilda önskemål som bröllop, hundar, tårtor, karaktärsdrag i gubbarna

 

Jag har bara ett ultimat mål, och det är att skänka glädje med mina målningar.